22.11.2024

Lapset mukaan töihin

Äiti ja lapsi piirtävät yhdessä kaavoja kankaalle.

Perjantaina 22.11.2024 otetaan lapset mukaan työpaikoille!

Lapset mukaan töihin -päivä tarjoaa työpaikoille mahdollisuuden kuulla ja nostaa esiin eri-ikäisten lasten ääntä. Päivän voi toteuttaa monin eri tavoin. Löydät lisätietoa teemapäivästä tältä sivulta!

Ilmoittaudu mukaan!

Mitä töissä tapahtuu?

Lapsi ei välttämättä tiedä, mitä oma lähiaikuinen tekee työkseen tai mitä työnteko ylipäätään tarkoittaa. Lasten on kuitenkin hyvä tietää, missä aikuiset viettävät päivänsä, mitä työnteko oikeastaan on ja millaisia ammatteja on olemassa. Näin he oppivat lisää siitä, miten yhteiskunta toimii ja mitä aikuisten maailmaan kuuluu.

Työpaikoille Lapset mukaan töihin -päivä tarjoaa mahdollisuuden kuulla lasten raikkaita ajatuksia erilaisista työpaikan asioista tai vaikkapa esimerkiksi siitä, miten perheystävällisyyttä voidaan työpaikalla edistää.

Lapset mukaan töihin -päivän tarkoituksena ei ole teettää lapsilla työtä, vaan tutustuttaa hänet työelämään ja auttaa häntä hahmottamaan, miten työpaikat toimivat.

 

Mitä Lapset mukaan töihin -päivässä tehdään?

Päivän voi toteuttaa monin eri tavoin.

Työpaikka voi lähettää työntekijänsä päiväkotiin tai kouluun kertomaan työelämästä, tai kutsua lapsiryhmän vieraakseen läheisestä päiväkodista, koulusta tai iltapäiväkerhosta.

Työpaikka voi myös sopia, että työntekijät voivat ottaa tutun lapsen tai tuttuja lapsia mukaan työpäivän viettoon. Lasten voivat olla mukana menossa koko päivän tai vaikkapa aamu- tai iltapäivän ajan. Päivän aikana lapsille voi järjestää esimerkiksi oman kokouksen, esittelytilaisuuden, tutustumiskierroksia tai muuta toiminnallista ja osallistavaa ohjelmaa.

Kaikilla työpaikoilla ei ole mahdollista ottaa vastaan lapsiryhmiä. Tällöin työpaikan edustaja voi sopia vaikkapa läheisen koulun tai päiväkodin kanssa visiitin, jonka aikana työpaikasta ja ammatista voi kertoa lapsille. Toimisiko esimerkiksi videotervehdys tai Teams-tapaaminen ryhmän/luokan kanssa?

Muistathan nämä:

  • Lapset ovat koko ajan niiden aikuisten vastuulla, jotka ovat saattaneet tai ottaneet hänet mukaan työpaikalle.
  • Sovithan hyvissä ajoin työnantajasi kanssa lasten tuomisesta työpaikalle.
  • Ilmoita lapsen poissaolosta päiväkotiin, kouluun tai esiopetukseen hyvissä ajoin koulun ja esiopetusyksikön käytäntöjen mukaisella tavalla.

Lapset mukaan töihin -päivä kouluissa ja varhaiskasvatuksessa!

Lapset mukaan töihin -päivää vietetään Lapsen oikeuksien viikon perjantaina. Lapsen oikeuksien viikon materiaaleissa on huomioitu ne lapset, jotka viettävät teemapäivää kouluissa ja varhaiskasvatusyksiköissä työpaikkojen sijaan.

Lapsen oikeuksien viikko -sivuston koulumateriaaleista löytyviä Lapset mukaan töihin -päivän tehtäviä (lapsenoikeuksienviikko.fi) voi hyödyntää soveltaen myös varhaiskasvatuksen puolella. Lisää tietoa ja laaja kattaus mielenkiintoisia tehtäviä kouluille, varhaiskasvatusyksiköille ja harrastusryhmille löytyy verkkosivuilta:

www.lapsenoikeuksienviikko.fi

Ideoita toteutukseen!

  • Tarjotkaa aamupalaa/pientä välipalaa/lounasta lapsille.
  • Esitelkää työpaikka lapsille: mitä siellä tehdään, minkälaisia ammatteja siellä on, paljonko siellä on aikuisia töissä, millaiset työpaikan tilat ovat? Kuka on pomo ja kenen vastuulla on kynien hankinta?
  • Järjestäkää kokous. Millaisissa asioissa haluaisitte lasten mielipiteitä kuulla? Millaisia käsityksiä lapsilla on työpaikasta ollut? Mitä he haluaisivat siellä muuttaa?
  • Pystyttekö järjestämään lapsille sopivan tavan osallistua tai tutustua työpaikalla tehtävään työhön? Olisiko teidän mahdollista vaikkapa järjestää pehmoleluille oma työhöntulotarkastus tai antaa lasten tuottaa sisältöä työpaikan someen?
  • Antakaa lasten kuulua ja näkyä päivän aikana! Ilmoitustauluille ja kahvihuoneisiin Lapset mukaan töihin -päivän aikana toteutetut taideteokset piristävät vielä pitkään teemapäivän jälkeen ja luovat yhteisöllistä henkeä.
  • Mitä jos leikkisitte yhdessä? Leikki tekee hyvää aikuisillekin ja hioo työporukkaanne yhteen.

Lasten osallisuuden edistäminen

Lapset mukaan töihin -päivä lisää omalta osaltaan lasten ja nuorten osallisuutta yhteiskunnassa. Jokaisen on tärkeää saada jo lapsuudessa kokemus siitä, että on merkityksellinen ja kuuluu osaksi yhteiskuntaa. Osallisuus toteutuu, kun lapsi tai nuori saa riittävästi tietoa, saa ilmaista oman mielipiteensä, tulee kuulluksi ja voi vaikuttaa. Lasten ja nuorten ääntä on kuultava yhteiskunnassa, ja työpaikat voivat Lapset mukaan töihin -päivänä edesauttaa tätä!

Työpaikkojen toimintaan osallistuville lapselle on hyvä tarjota kokemus siitä, että hänen mielipiteensä on kiinnostava ja tärkeä, ja häntä halutaan kuulla. Lapsilta voi kysyä heidän ajatuksiaan työnteosta ja ammateista tai mielipidettä työpaikan asioista ja suunnitelmista.

Vinkit osallisuuden edistämiseen:

  • Ole läsnä ja keskity kuuntelemaan lapsen mielipiteitä.
  • Ole kiinnostunut lapsen asioista ja anna lapselle tarpeeksi aikaa vastata.
  • Älä oleta tai ohjaile keskustelua.
  • Muistathan, että osallistumatta jättämisen valitseminenkin on osallisuutta, ja jokaisen tapaa olla on kunnioitettava.

Lisää erilaisia tapoja osallisuuden edistämiseksi löytyy esimerkiksi:

Ideoita lasten osallistamiseen

Lasten kokous

Esimerkiksi näitä kysymyksiä voit käyttää agendana Lasten omassa kokouksessa!

  • Miksi aikuiset käyvät töissä? Mitä hyvää on siinä, että aikuiset käyvät töissä? Mitä huonoa?
  • Miltä ammatti kuulostaa? Mikä siinä mahdollisesti kiinnostaa/mikä ei kiinnosta?
  • Mikä tekee työpaikasta hyvän?
  • Mikä yleisesti työpaikassa kiinnostaa? Mikä innostaa ja miksi?
  • Mitkä asiat työpaikassa eivät innosta ja miksi?
  • Millaiset työtehtävät mahdollisesti kiinnostaisivat tulevassa TET-harjoittelussa? (Tätä voi kysyä vähän vanhemmilta lapsilta.)
  • Miten työpaikka voisi ottaa paremmin lapset huomioon?
  • Miten työpaikka voisi huolehtia aikuisista?

 

 Työpäivän hetki -piirustukset

Tulosta täältä valmis A4 -pohja, johon lapsi piirtää:

Ohjeet: Lapsi piirtää mitä Lapset mukaan töihin -päivän aikana on tapahtunut tai mitä jäi mieleen. Aikuinen kirjaa lapsen etunimen ja iän, oman nimensä ja lapsen kertomuksen piirustuksesta. Piirustuksista voidaan koota näyttely työpaikan käytäville.


 

Muita ehdotuksia

  • Anna lasten vallata työpaikan sometilit päiväksi. Muistathan huolehtia lasten yksityisyyden suojasta ja kuvaus- ja julkaisuluvista! Käytä tunnistetta #LapsetMukaanTöihin
  • Järjestä lapsille tietovisa työpaikkaasi liittyvästä teemasta, esimerkiksi Kahoot! -visat ovat lasten suosikkeja.
  • Järjestäkää esittelykierros, jolla lapset esittelevät mukanaan olevan aikuisen ja aikuinen lapsen. Voitte pyytää lapsia myös kertomaan, mitä aikuinen tekee työkseen, ja aikuisia kertomaan, mitä lapsi tykkää tehdä.
  • Koristelkaa työpaikalta löytyviä avaamattomia elintarvikepurkkeja tai muita sopivia tavaroita tarroilla tai askartelusilmillä.
  • Anna lapsen keksiä, kertoa ja esittää, millaista työtä lapsi ajattelee, että työpaikalla voisi tehdä.
  • Suunnitelkaa yhdessä seuraavaa Lapset mukaan töihin -päivää. Pyytäkää lapsilta myös palautetta: mikä tässä päivässä oli kivaa? Oliko joku tylsää? Mitä olisi voinut tehdä paremmin?

 

Pienemmille valtaajille voi järjestää lisäksi lapsilähtöistä ohjelmaa

Vinkit sosiaaliseen mediaan

Osallistumisestanne Lapset mukaan töihin -päivään kannattaa kertoa myös sosiaalisessa mediassa! Osallistuessanne olette mukana tekemässä tärkeää työtä perhemyönteisemmän työelämän puolesta. Sosiaalisen median päivityksillä voitte ilmaista kannattavanne ja edistävänne perhemyönteisiä arvoja.

Muistakaa käyttää aihetunnistetta #LapsetMukaanTöihin sekä kysyä lupa julkaisuun kuvissa tai videoissa esiintyviltä lapsilta ja heidän huoltajiltaan.

Lapset ovat kekseliäitä. Voitte antaa heidän itse suunnitella ja toteuttaa teille sopivaa sosiaalisen median sisältöä! Antakaa heidän kertoa, mitä lasten mielestä työpaikallanne tehdään. Mitä he ovat päässeet tekemään päivän aikana?

Jos teette päivityksen itse, voitte kuvailla, millaisia uusia ideoita lasten kanssa kohtaaminen tarjosi työpaikallenne. Miksi halusitte lähteä mukaan tapahtumaan? Yllättikö jokin?

Materiaalipankki

Voit hyödyntää näitä vuoden 2024 materiaaleja vapaasti osallistuessasi Lapset mukaan töihin -päivään! 

 


 

Meidän työpaikkamme osallistuu -juliste

Voit käyttää julistetta sekä sähköisesti että printattuna.

Lataa juliste tästä, A3 (pdf)

 


 

Mainos tapahtumasta

Voit tukea tapahtumaa jakamalla tätä eteenpäin!

Lataa mainos tapahtumasta tästä, A4 (pdf)

 


 

Lapselle kulkulupa avainnauhaan

Voit halutessasi lisätä työpaikkanne nimen tai logon kulkulupaan.

Lataa kulkulupa tästä (pdf)

 


 

Lapselle diplomi päivään osallistumisesta

Ensimmäiselle riville kirjoitetaan lapsen nimi, toiselle riville tulee työpaikan edustajan allekirjoitus.

Lataa diplomi tästä (pdf)

 


 

Logot

Lataa klikkaamalla logoa!

 


 

Somekuvat

Lataa klikkaamalla kuvaa!

Mukana olevat yritykset/organisaatiot 2024

Lastensuojelun Keskusliitto
Mico Botnia

Yhteistyössä

TEM logo
Lapsen oikeudet logo.
Tilastokeskus logo.
SAK logo.
STTK logo.
Kuntaliiton logo.
K-ryhmän logo.
Akava logo.
Monimuotoiset perheet logo.
Vanhempainliiton logo.