Keskustelua: Kokeile tätä -vinkkipankki

10–20 min

Tehtävässä pohditaan sitä, mitä voi tehdä, jos uuden asian opettelu tuntuu vaikealta.

Opettaja kertoo:

Välillä uusien asioiden opettelu ja harjoittelu voi tuntua hankalalta. Saattaa tulla sellainen olo, ettei opeteltava asia jää millään mieleen. Uuden oppiminen vaatii aina vähän sinnikkyyttä – myös aikuisilta.

Tällöin kannattaa muistaa, että:

  • Kaikki eivät opi samalla tavalla ja samaan tahtiin. Olemme tässäkin asiassa ainutlaatuisia tyyppejä!
  • Harjoitus tekee mestarin! Moni asia pitää toistaa monta kertaa, ennen kuin sen oppii.
  • Oletko nukkunut hyvin? Oletko syönyt hyvin? Mitä muita ajatuksia mielessä ehkä pyörii? Kaikki tämä vaikuttaa oppimiseen ja siihen, miten aivomme jaksavat ottaa uusia juttuja vastaan.
  • Virheitäkin tehdessä oppii! Helpolta tuntuvat jutut eivät välttämättä opeta mitään uutta. Hankalalta tuntuvien asioiden edessä ei kannata lannistua ja luovuttaa, sillä juuri silloin olet oppimisen äärellä!
  • Avun pyytäminen ei ole merkki huonoudesta! Koulun ja harrastusten aikuiset ovat töissä juuri sinua varten ja aina valmiita auttamaan ja neuvomaan.

Tehtävä:

Mietitään yhdessä tilanteita, joissa opettelu on tuntunut vaikealta. Kerätään luokan vinkkejä siihen, mitä tehdä näissä tilanteissa. Mitä keinoja keksitään?

Kirjataan uuden opettelua tai harjoittelua tukevia keinoja taululle tai paperille. Jätetään listaus näkyville. Näin syntyy luokan oma vinkkipankki niihin tilanteisiin, kun oppiminen tökkii.