Askartelua: Unelmien koulu 3D

Tehtävässä rakennetaan kartongista ja pahvista mielikuvituksellinen Unelmien koulu 3D-pienoismalli. Tehtävän voi tehdä itsenäisenä askartelutehtävänä tai lisätehtävänä Unelmien koulu -tehtävälle.

Opettaja ohjeistaa:

Miltä näyttäisi unelmien koulu, jos lapset saisivat päättää? Millaisia erilaisia rakennuksia, piharakennelmia ja luonnon tilaa koulussa olisi?

Kirjataan ajatuksia taululle.

Tehtävä:

Jaetaan keksityt ajatukset joko itsenäisesti tai parin kanssa toteutettaviksi. Oppilas tai pari toteuttaa jonkin osan koulua tai koulun ulkotilaa käyttäen kartonkipakkauksia, pahvia ja muita tarvikkeita. Leikatkaa koulun rakennuksiin pieniä ikkunoita ja ovia. Opettaja voi auttaa tässä, sillä mattoveitsi voi olla saksia kätevämpi työväline. Nimetkää koulun osat esim. pienillä kylteillä tai infotauluilla, jotta lähemmin tarkastellessa voidaan havainnoida, mitä kaikkea unelmien kouluun on haluttu sisällyttää.

Voitte halutessanne myös maalata rakennelmia akryylimaalilla. Useampi kerros voi olla tarpeen.

Kootaan valmistuneista rakennelmista Unelmien koulu. Osaset voivat olla aivan kiinni toisissaan ja koulurakennuksessa voi olla useampia kerroksia, jolloin osia voi kiinnittää toisiinsa tarvittaessa maalarinteipillä. Visuaalisena mielikuvana tässä voi ajatella hökkelikylää, jossa sikin sokin, limittäin ja lomittain olevat erilaiset rakennelmat muodostavat kokonaisuuden.

Valmiin koulurakennelman voi valaista sisäkäyttöön tarkoitetuilla jouluvaloilla ja led-tuikuilla ja -valoilla.

Tarvikkeet:

Erilaisia tyhjiä ja pestyjä kartonkipakkauksia (maitopurkkeja, pieniä pahvilaatikoita…), vessa- ja talouspaperihylsyjä, tyhjiä munakennoja, pahvia, kartonkia, saksia, tusseja, akryylimaalia, kangastilkkuja, (kuuma)liimaa, maalarinteippiä, lankaa, led-valoja.

Psst! Rakennelman voi toteuttaa myös yhtenäisesti täysin pahvin värisenä. Tällöin kartonkipakkausten taitokset voi avata, leikata yhdestä reunasta auki ja kääntää sisäpuolen ulkopuoleksi tai käyttää pelkkää pahvia rakennelmien luomiseen.

Psst psst! Kurkkaa myös Julistetyöpaja: Unelmien koulu -tehtävä!