Toiminnallinen tehtävä: Koulupäivän meditaatio

5 min

Keskittyminen, lepo ja rauhoittuminen ovat tärkeä osa oppimista. Tehtävässä pidetään yhteinen rauhoittumishetki, joka sopii esim. koulupäivän tai oppitunnin päätteeksi.

Tehtävä:

Etsikää koulusta tai sen alueelta rauhallinen paikka, jossa jokaisella oppilaalla on tilaa asettua istuma- tai makuuasentoon, mutta joka kuitenkin on kuuloetäisyydellä opettajasta. Jokainen oppilas ottaa oman tilansa. Opettaja voi ohjeistaa oppilaita olemaan etäällä kavereista, jotta keskittyminen onnistuu parhaiten. Ennen meditaation alkamista keskustellaan oppilaiden kanssa myös siitä, mitä tapahtuu sen päätteeksi; esim. siirrytään rauhallisesti välitunnille.

Jos mahdollista, valaistusta voi laittaa himmeälle ja taustalla soittaa rauhallista musiikkia.

Opettaja lukee meditaatiotekstin ääneen:

“Asettaudu mukavasti omalle paikallesi. Kun olet löytänyt hyvän asennon, sulje halutessasi silmäsi.

Hengitä kolme kertaa syvään sisään ja ulos. Hengitä sisään nenän kautta ja puhalla ulos suun kautta.

Jatka hengittämistä. Tarkkaile samalla ympäristöäsi. Pidä edelleen silmät kiinni, mutta voit tarkkailla miltä ympäristö kuulostaa, tuntuu ja tuoksuu.

Ympärilläsi kuuluu ehkä erilaisia ääniä. Voit huomioida ne, mutta yksittäisiin ääniin ei tarvitse jäädä kiinni. Kaikki ympäristön erilaiset äänet muodostavat yhtenäisen äänimaton, jonka voit huomioida, mutta jota sinun ei tarvitse aktiivisesti ajatella ja tarkkailla.
Miltä ympäristösi tuntuu? Mitkä kehonosistasi ovat kosketuksessa lattiaan tai tuoliin tai muuhun kiinteään pintaan? Koeta rentouttaa kehostasi pois kaikki jännitykset ja antaa lattian, tuolin tai muun pinnan tukea sinua täysin.

Anna ilman virrata rauhassa sieraimissasi sisään ja ulos. Tunnetko joitakin tuoksuja? Huomaa hengitysilman viileys sisäänhengityksessä ja sen lämpö uloshengityksessä.

Tarkkaile seuraavaksi omaa kehoasi. Kuvittele, kuinka koko kehosi rentoutuu aina pikkuvarpaasta päälakeen saakka. Käy kehosi läpi mielessäsi rauhalliseen tahtiin alhaalta ylös kehonosa kehonosalta.

Kun hengität sisään, ajattele hengittäväsi raitista ilmaa. Kun hengität ulos, kuvittele puhaltavasi pois kaikki päivän huolet.

Hengitä syvään vielä kolme kertaa ja avaa silmäsi. Olet nyt valmis jatkamaan päivääsi tuntien olosi rentoutuneeksi ja keskittyneeksi.”