Pyssel: En idealisk skola som 3D

I uppgiften bygger ni en fantiserad idealisk skola som 3D-modell av kartong och papp. Uppgiften kan utföras som en självständig arbetsuppgift eller som tilläggsuppgift för uppgiften Den idealiska skolan.

Läraren ger anvisningar:

Hur skulle en idealisk skola se ut om barnen fick bestämma? Hurdana byggnader, gårdskonstruktioner och naturområden finns det i skolan?

Skriv upp era tankar på tavlan.

Uppgift:

Ni delar med er de idéer ni hittat på och genomför dem antingen självständigt eller med ett par. Eleven eller paret genomför en del av skolan eller skolans utomhusområden med hjälp av kartongförpackningar, papp och annat material. Klipp ut små fönster och dörrar i skolans byggnader. Läraren kan hjälpa till med detta, eftersom en mattkniv kan vara ett mer behändigt verktyg än en sax. Namnge skolans delar t.ex. med små skyltar eller infotavlor, så att man vid närmare granskning kan se vad allt ni vill att ska ingå i den idealiska skolan.

Om ni vill kan ni måla byggnaderna med akrylfärg. Flera skikt av målarfärg kan behövas.

Av de färdiga byggnaderna sammanställer ni den idealiska skolan. Delarna kan vara helt sammankopplade och det kan finnas flera våningar i skolbyggnaden, vilket gör det möjligt att fästa delarna vid varandra vid behov med hjälp av maskeringstejp. Som en visuell fantasibild kan man här tänka sig en kåkstad, där huller om buller, kors och tvärs finns olika konstruktioner som bildar en helhet.

Den färdiga skolkonstruktionen kan lysas upp med julprydnadsbelysning för inomhusbruk och LED-ljus.

Tillbehör:

Olika tomma och tvättade kartongförpackningar (mjölkburkar, små kartonger…), toalett- och hushållspappershylsor, tomma äggkartonger, papp, kartong, saxar, tuschpennor, akrylfärg, tygbitar, (varm)lim, maskeringstejp, garn, LED-belysning.

Psst! Konstruktionen kan också genomföras på ett enhetligt sätt helt och hållet i pappfärg. I sådana fall kan vikningarna i kartongförpackningarna öppnas, klippas upp på ena sidan och vända insidan utåt eller endast använda papp för att skapa konstruktioner.

Psst psst! Titta också på Affischworkshoppen: Uppgiften Den idealiska skolan!