Självständig uppgift: Skriv ett motivationstal!

Uppgiften hjälper eleverna att hos sig själva komma på uppmuntrande ord när inlärningen går trögt. 

Läraren ger anvisningar:

Ibland kan vara svårt att lära sig. I en process där man lär sig något nytt ingår ofta också svårare stunder. Motivationen kan variera från dag till dag. I dessa situationer behövs envishet! 

Det händer lätt att vi kritiserar oss själva för misslyckanden och vi fastnar i negativa tankar när saker och ting inte framskrider planenligt. I våra egna tankar är vi inte alltid barmhärtiga mot oss själva. Men att klandra sig själv leder sällan till något positivt.

Uppgift:

Skriv ett uppmuntrande motivationstal till dig själv!

I motivationstalet ska du: 

  • påminna dig själva om utgångspunkten och se de framsteg som du redan har gjort. 
  • påminna dig själv om varför du vill lära dig eller utveckla dig. Vilket mål är du på väg mot? 
  • försök att se svåra stunder som en del av inlärningsprocessen. Hur kan du i ord förklara att svårigheter är en viktig del av inlärningsprocessen och inte anse att de är tecken på misslyckande? 
  • fundera på hur du skulle uppmuntra en kompis att gå vidare i en svår situation. Kan du säga samma sak till dig själv? 
  • komma ihåg att tydliga mål, regelbundna övningar, belöningar, inspiration och en positiv attityd bidrar till att upprätthålla motivationen. Hur kan du påminna dig själv om dessa också i talet? 

Psst! En del av motivationstalet kan också göras i form av motiverande citat. Kombinera motiverande citat med en trevlig bild genom att använda t.ex. PowerPoint, Canva eller något annat presentations- eller bildbehandlingsprogram. Du kan söka inspiration genom att skriva ”motivational Quotes” i Googles bildsökning. Skriv ut de motiverande citaten på klassväggen eller publicera dem i skolans sociala medier.