Fyra lågstadiebarn jublar med händerna i luften mot en gul bakgrund.

Materialet för småbarnspedagogiken, skolorna samt fritid och hobbyverksamhet till Veckan för barnets rättigheter 2024 har publicetats. Veckan firas 18.–24.11.2024 med temat Barnet har rätt att lära sig – #JagFårLäraMig #DuFårLäraDig. Temaveckan bjuder in alla vuxna och barn att reflektera över betydelsen av lärande för barnets välbefinnande och utveckling och påminner om glädjen av att lära sig nytt!

Kommunikationsnätverket för barnets rättigheter erbjuder avgiftsfritt undervisningsmaterial, uppgifter och tips för att ta upp lärandetemat och barnets rättigheter. Allt material får fritt användas. 

Materialet för småbarnspedagogiken, skolorna samt fritid och hobbyverksamhet finns på webbplatsen veckanforbarnetsrattigheter.fi.

Vad allt finns det?

Skolmaterialet innehåller som vanligt uppgifter och informationsmaterial om årets tema samt om barnets rättigheter i allmänhet för alla klasser i grundskolan. Läraren kan själv sätta ihop en sådan helhet som de vill som består av enskilda uppgifter. Uppgifterna behandlar bland annat att upptäcka sina egna lärstilar och att samla klassens tips för att främja lärandet och upprätthålla motivationen. Vi har hört era önskemål och skapat uppgifter även på engelska. Också i år har vi en uppgift där man kan skicka hälsningar till beslutsfattarna samt en uppgift som ger tips om hur man kans tillbringa Barn med på jobbet -dagen i skolan. Läs mer i Lärarguiden.

I småbarnspedagogikens material medverkar de bekanta karaktärerna Tiuku och Fike från Hupsis-skogen som barnen själv har designat. Under Veckan för barnets rättigheter skickar Tiuku ett brev till barnen från Hoppsan-skogen varje vardag. Varje brev innehåller lek och tips för att fira just den dagen. Breven finns också i ljudformat.

Under Veckan för barnets rättigheter kan fritidsaktiviteter ordnas av vem som helst, till exempel i klubbar, kommuner, församlingar, föreningar eller vid olika evenemang.  I uppgiftsmaterialet för fritid och hobbyverksamhet i år finns bland annat uppgiferna Jag som en lärande person, Bingo om bernets rättigheter, Some-takeover samt annat roligt. I materialet hittar du även en kom ihåg -lista för evenemangsarrangörer samt ett exempel på aktivitetsbaserade program i anslutning till temat.

Morgonsamlingsvideo, affischer och bilder sociala medier

Kom ihåg att utnyttja morgonsamlingsvideon som publiceras närmare veckan och kommunikationsmaterialet för Veckan för barnets rättigheter! I kommunikationsmaterialet hittar ni bl.a. affischer och bilder som kan användas sociala medier.

Beställ ett kostnadsfritt skolbesök om barnets rättigheter för din klass!

Plan’s barnrättsambassadörer håller interaktiva och åldersanpassade lektioner om barnets rättigheter för alla åldersgrupper. Läs mera och beställ ett skolbesök här: www.globaalikoulu.net.

Ta med barnen i planeringen av veckan och berätta också för andra att ni deltar!

Delaktighet är barnets rättighet, så ta med barnen och ungdomarna i planeringen av veckan! Berätta gärna på sociala medier om ni deltar och utmana också andra att komma med! Kom ihåg att använda hashtaggar: #JagFårLäraMig #DuFårLäraDig och tagga @lapsenoikeudet. Tipsa också dina kolleger om veckan – ännu hinner man anmäla sig!

Vi önskar att ni har en trevlig Veckan för barnens rättigheter!

Veckan för barnets rättigheter ordnas av Kommunikationsnätverket för barnets rättigheter, som koordineras av Centralförbundet för Barnskydd och leds av barnombudsmannen.

#BarnetsRättigheter #JagFårLäraMig #DuFårLäraDig

Mer information:

Maria Talvitie, kommunikationsexpert, Centralförbundet för Barnskydd
maria.talvitie@lskl.fi
tfn 040-868 0260