Toiminnallinen tehtävä: Kehon skannaus ennen ja jälkeen liikunnan
5 + 5 min
Tehtävän tarkoituksena on tarkastella ja huomata liikkumisen vaikutus omaan kehoon. Harjoitus tehdään liikuntasuorituksen, esimerkiksi liikuntatunnin alussa ja lopussa lähes samalla tavalla.
Tehtävä:
Oppilaat asettuvat makaamaan lattialle ja sulkevat silmät kevyesti. Ohjataan hengittämään viisi kertaa rauhallisesti sisään ja ulos.
Psst. Jos oppilaissa on esimerkiksi pyörätuolinkäyttäjiä, voi harjoituksen tehdä myös istuen, jolloin luettavaa harjoitustakin voi hieman muokata lattiaan viittausten osalta (esim. “Rentouta kehosi pyörätuolin istuinta ja selkänojaa vasten, kädet käsinojia vasten ja etsi jaloille hyvä ja tukeva asento.” yms.).
Opettaja lukee/ ohjaa harjoituksen rauhalliseen tahtiin tunnin alussa:
“Rentouta koko kehosi lattiaa vasten. Ajattele että se aivan sulaa kohti lattiaa. Koita löytää tasainen hengitys ja liikkumaton, rento ja painava olo. Otsasi on sileä.
Kuvittele piirtäväsi kehosi ääriviivoja lattiaan katkeamattomalla viivalla. Käy mielessäsi läpi koko kehon reunat mielikuvituskynällä aloittaen päälaelta piirtäen alaspäin kasvojen toista reunaa kohti kaulaa, hartiaa ja olkapäätä. Piirrä ajatuksissa toisen käsivartesi ja kätesi ääriviivat kokonaan. Jatka piirtämällä vartalon toisen sivun ääriviiva alas kohti toista jalkaa. Piirrä ensin toisen jalan ääriviiva reiden ulkoreunasta sääreen, jalkaterään, takaisin ylös säären sisäreunaa ja reittä. Piirrä samoin toinen jalka: reisi, sääri, jalkaterä, takaisin ylös säären ulkoreunaa ja reittä. Jatka viivan piirtämistä vartalon sivua ylös kohti kainaloa, siitä käsivarteen ja kämmeneen, kunnes koko käsi on piirretty. Nouse hartiaa ja kaulaa pitkin kohti kasvojen reunaa ja päälakea, jossa piirretty viiva yhdistyy aloituspisteeseen.
Hengitä rauhallisesti.
Kuulostele mielessäsi, miltä kehosi tuntuu lattiaa vasten. Tuntuuko jokin kohta erityisen painavalta? Mitkä osat sinusta ovat vahvimmin kosketuksessa lattiaan? Tuntuuko toinen puoli selästä olevan ehkä laajemmin maata vasten? Tuntuuko toinen jalka rennommalta kuin toinen? Onko toinen käsi ehkä lämpimämpi kuin toinen? Huomaa mielessäsi, jos eri puolella kehoa onkin erilaisia tuntemuksia.
Hengitä kaksi kertaa syvään sisään ja ulos ja avaa silmät.”
Voidaan vaihtaa muutama ajatus yhteisesti ääneen siitä, millainen kartta omasta kehosta piirtyi ja millaisia puolieroja ehkä huomasi.
*****
Tunnin päätteeksi liikuntasuorituksen jälkeen keho skannataan uudestaan. Opettaja ohjaa oppilaat makaamaan lattialle ja sulkemaan silmät kevyesti. Oppilaat hengittävät viisi kertaa rauhallisesti sisään ja ulos.
Opettaja lukee/ ohjaa harjoituksen rauhalliseen tahtiin tunnin lopussa:
“Rentouta jälleen koko kehosi lattiaa vasten. Koita löytää tasainen hengitys ja liikkumaton, rento ja painava olo. Otsasi on sileä.
Tunne millaisen jäljen kehosi jättää lattiaan.
Muistele mielessäsi tunnin alussa piirtynyttä kehosi karttaa. Tuntuuko keho nyt jotenkin erilaiselta? Tuntuuko jokin kohta erityisen painavalta tai rennolta? Mitkä osat sinusta ovat vahvemmin kosketuksessa lattiaan? Miten selkäsi asettuu lattiaa vasten? Miten jalat ovat kosketuksissa lattiaan? Millainen olo on käsissä? Miltä tuntuu päässä? Huomaa mielessäsi mahdolliset erot tunnin alkuun verrattuna. Miltä kehossa tuntuu?
Annetaan kehon olon kuulostelulle aikaa muutama minuutti ryhmäläisten keskittymiskyvyn mukaan.”
Voidaan vaihtaa muutama ajatus yhteisesti ääneen siitä, millainen olo kehossa on liikunnan jälkeen.
Tarvikkeet:
- Harjoituksen taustalla voi halutessaan soittaa rauhallista instrumentaalimusiikkia.