Fredagen den 22 november 2024 är det än en gång dags att ta barnen med till jobbet! Syftet med temadagen är att göra arbetslivet mer familjevänligt och öka barnens delaktighet i samhället. Dagen har blivit alltmer populär för varje år.
I år är det redan sjunde gången som nationella Barn med på jobbet-dagen firas. Den första temadagen gick av stapeln år 2016, och efter ett uppehåll under coronapandemin ordnades den återigen år 2022. I fjol anmälde sig 1 038 arbetsplatser till evenemanget. Enligt den respons som kommit in är Barn med på jobbet-dagen årets mest efterlängtade arbetsdag på många arbetsplatser.
Temadagen syftar till att ge barnen en tydligare bild av vad det innebär att arbeta, vad närstående vuxna gör på jobbet, hurdana yrken det finns samt hur samhället fungerar. En gemensam dag på arbetsplatsen kan öka den ömsesidiga förståelsen mellan den vuxna och barnet och stärka bandet dem emellan. Arbetstagarna lär känna varandra på ett nytt sätt och arbetsgivaren får en tydligare bild av de anställdas familjesituation.
”Barn med på jobbet-dagen ordnas i november under Veckan för barnets rättigheter. Syftet med temadagen är att lyfta fram barnets rätt att vara delaktig och att synas och höras på arbetsplatserna”, säger barnombudsman Elina Pekkarinen. ”Det är fantastiskt att allt fler barn för varje år fått tillfälle att delta i Barn med på jobbet-dagen – också många av de barn som inte kan följa med sina föräldrar till jobbet.”
Man önskar att aktörer från alla branscher i samhället ska vara med och uppmärksamma temadagen, men det är klart att det inte är möjligt på alla arbetsplatser. Det finns många sätt att delta i temadagen. Anställda kan ta med närstående barn till jobbet, eller så kan arbetsplatsen bjuda in en barngrupp från en skola eller ett dagis i närheten. Om arbetsplatsen inte kan ta emot fysiska besök, kan den i stället skicka ut en anställd för att berätta om arbetslivet för barnen, eller exempelvis ordna en frågestund via Teams.
”Jag har tidigare varit med på Barn med på jobbet-dagen på min förälders arbetsplats, och i fjol besökte jag min kompis förälders arbetsplats”, berättar tolvåriga Liisi Kurikka. ”Det var roligt, vi var ett stort gäng som åt lunch tillsammans, och så lärde jag känna nya människor och olika arbetsplatser. På båda ställena jobbade man med dator. Jag tror att det är ganska vanligt på arbetsplatser numera.”
Anmälan till Barn med på jobbet-dagen är nu öppen
Det går nu att anmäla sig till Barn med på jobbet-dagen via temadagens webbplats. På webbplatsen finns en lista över arbetsplatser som redan är med. Enskilda arbetstagare bör hålla i minnet att de alltid måste komma överens med arbetsgivaren om att ta barn med till arbetsplatsen, samt att de vuxna är ansvariga för barn som de tagit med sig. Barnets frånvaro måste också anmälas i förväg till skolan eller småbarnspedagogiken.
”Vi började ordna dagen utifrån tanken att den skulle kunna göra arbetslivet mer familjevänligt och öka barnens delaktighet, och det tycker jag att den har gjort också”, säger Juuli Hurskainen, kommunikations- och påverkanschef på Centralförbundet för Barnskydd.
”Det gläder mig särskilt att höra att barn fått vara med på riktiga möten eller att arbetslivet konkretiserats på barnets nivå. Exempel på roliga och skarpsynta inslag har varit egna byggarbetsplatser för barnen och gruppdiskussioner för mjukisdjur, samt att man låtit barnen planera de vuxnas arbetsuppgifter eller sköta arbetsplatsens sociala medier. I de modigaste organisationerna har man vågat låta barnen ta ledningen, för att få se hurdana nya idéer de unga krafterna tillför verksamheten. Det är ett sätt att visa barnen att de är viktiga människor med intressanta åsikter, och det kan bära långt.”
Det är viktigt att komma ihåg att syftet med Barn med på jobbet-dagen inte är att sätta barnen i arbete, utan att ge dem en inblick i arbetslivet och utveckla deras uppfattning om samhället. Barnen kan delta i hela arbetsdagen eller en del av den. Mest givande blir dagen om arbetsplatsen anstränger sig lite extra och exempelvis ger barnen möjlighet att delta i möten eller ordnar gemensam pausgymnastik, en rundtur eller något inkluderande program med koppling till arbetsplatsens verksamhet.
”Där jag var förra året fick vi barn själva göra ett videoklipp och redigera det”, berättar Liisi Kurikka. ”Vi fick planera och filma på egen hand, det var roligt.”
Vid kommunikation på sociala medier kring Barn med på jobbet-dagen används hashtaggen #LapsetMukaanTöihin. Den som vill publicera inlägg på sociala medier måste komma ihåg att be om lov av barn som syns på bilder eller videor samt av deras vårdnadshavare.
Barn med på jobbet-dagen ordnas på fredagen under Veckan för barnets rättigheter, dvs. den 22 november 2024. Temadagen ordnas av barnombudsmannens byrå och Centralförbundet för Barnskydd. Samarbetspartner är arbets- och näringsministeriet, det nationella kommunikationsnätverket för barnets rättigheter samt ett stort antal centrala arbetslivsaktörer.
Läs mer:
Mer information:
Barnombudsman Elina Pekkarinen, elina.pekkarinen@oikeus.fi
- Förfrågningar om intervjuer med barnombudsmannen: administrativ assistent Mari Laitinen, mari.laitinen@oikeus.fi, tel. 0295 666 868
Chef, kommunikation och påverkan, Juuli Hurskainen, juuli.hurskainen@lskl.fi, tel. 050 3533 480