I samband med kommunikationen om barnets rättigheter firas i år varje barns rätt att höra till. Årets hashtaggar är #RättAttHöraTill, #JagFårHöraTill, #DuFårHöraTill. Temat har två betydelser: barnet har rätt att höra till och rätt att känna tillhörighet till sin gemenskap och sitt samhälle, och å andra sidan har barnet rätt att inte bara bli sett utan också hört. Temaveckan för barnets rättigheter firas 17–23.11.2025.
Barn är aktiva medlemmar av samhället och sina gemenskaper. Ett gammalt talesätt säger att barn får synas, men ska inte höras. Temat för kommunikation om barnets rättigheter 2025 förklarar att barn absolut också ska höras – och vuxna ska lyssna på dem.
49 procent av barnen och de unga upplever att de alltför sällan blir tillfrågade i ärenden som gäller dem (LSKL 2024). FN:s konvention om barnets rättigheter påminner dock om att varje barn har rätt att känna tillhörighet och bli hört. Till konventionens huvudprinciper hör respekt för barnets åsikter, som ska beaktas med hänsyn till barnets ålder och utvecklingsnivå. Barnet kan framföra sin åsikt muntligen, skriftligen, med hjälp av konst eller till och med genom att delta i en demonstration. Också barnet har rätt till yttrandefrihet samt mötes- och föreningsfrihet.
Känslan av samhörighet med andra människor är viktig för alla, och den är särskilt viktig för barn och ungdomar. Barndomen och ungdomen är en tid då identiteten utvecklas, och att tillhöra en gemenskap erbjuder en möjlighet att bygga upp en självbild och ett aktivt medborgarskap. När ett barn upplever att det är en del av samhället, lär det sig också att på ett konstruktivt sätt delta i det
Människan har ett behov av att höra till
Det riksomfattande Kommunikationsnätverket för barnets rättigheter samordnas av Centralförbundet för Barnskydd och styrs av barnombudsmannen. I barnombudsmannens arbete betonas i år särskilt jämlikheten inom utbildningen.
– Varje barn har rätt att höra till sin gemenskap och att känna sig välkommen i sin egen skola, inom småbarnspedagogiken eller i en läroanstalt och vara en betydelsefull medlem av sin gemenskap och dess olika grupper. Skolvägen ska stödja varje barn, hjälpa dem att drömma om en meningsfull framtid och också att verka för andra. Ingen får diskrimineras eller mobbas. Det är varje vuxens skyldighet att ingripa i missförhållanden och dåligt bemötande, betonar barnombudsmannen Elina Pekkarinen.
I fråga om barngrupper kräver tillgodoseendet av dessa rättigheter särskild uppmärksamhet och särskilda åtgärder. Till exempel måste man skapa möjligheter och sätt för barn med funktionsnedsättning och barn från olika minoriteter att delta och påverka.
När världen och framtiden känns osäker, är det särskilt viktigt för barnet att känna att den hör till gemenskapen och samhället. När barnet får göra sina bekymmer, åsikter och synpunkter hörda, växer barnet upp att tro på sin egen betydelse och sina möjligheter att påverka.
Var och en kan påverka – hjälp barnet att göra sig hört
Kommunikationsnätverket för barnets rättigheter uppmuntrar var och en under hela året att dryfta på barnets rätt att bli hört. Hur kan få vi barn och unga att uppleva att de blir sedda och hörda på ett positivt sätt? Hur stärker vi barnens delaktighet? Vi vill uppmuntra i synnerhet barn och unga samt vuxna som arbetar tillsammans med dem att diskutera och dela med sig av sina erfarenheter, tankar och insikter om årets tema. Hashtaggar för temat är #RättAttHöraTill, #JagFårHöraTill, #DuFårHöraTill.
Firandet av årets tema kulminerar i november i Veckan för barnets rättigheter. Kommunikationsnätverket för barnets rättigheter ordnar 17–23.11.2025 en temavecka med aktiviteter under vilken barn och unga får lära sig mer om sina rättigheter genom olika övningar, information och läromedel både i skolor, inom småbarnspedagogik och på fritiden. På webbplatsen för barnets rättigheter finns gratis kommunikationsmaterial och genom materialet kan vem som helst främja tillgodoseendet av barnets rättigheter. Evenemang under temaveckan för barnets rättigheter kan ordnas till exempel i klubbar, hobbyer eller olika tillställningar.
Syftet med Veckan för barnets rättigheter är att främja kännedomen om FN:s konvention om barnets rättigheter särskilt bland barn och unga. Varje organisation, kommun eller annan organisation kan också främja barns rättigheter och tala om dem genom att ordna verksamhet under veckan för barnets rättigheter. Delta!
Konventionen om barnets rättigheter
- FN:s konvention om barnets rättigheter antogs av FN:s generalförsamling 20.11.1989.
- I Finland trädde FN:s konvention om barnets rättigheter i kraft på lagnivå vid ingången av 1991.
- Konventionen om barnets rättigheter är den mest allmänt ratificerade människorättskonventionen i världen, och av FN-staterna är det bara Förenta staterna som står utanför konventionen.
- Konventionen om barnets rättigheter förpliktar staterna att se till att barnets rättigheter tillgodoses och att informera om barnets rättigheter.
- Barnkonventionens dag firas årligen den 20 november, som är en vedertagen flaggdag i Finland.
- Temat under Veckan för barnets rättigheter 2025 är rätten att höra till. Temaveckan ordnas av Kommunikationsnätverket för barnets rättigheter och samordnas av Centralförbundet för Barnskydd samt leds av barnombudsmannen.
- Under Veckan för barnets rättigheter ordnas fredagen den 21 november också Ta ditt barn med på jobbet-dagen, då tusentals barn bekantar sig med arbetsplatser på olika håll i Finland.
Läs mer:
Konventionen om barnets rättigheter
Temaveckan för barnets rättigheter
Temat för kommunikation om barnets rättigheter: rätten att höra till
Ytterligare information:
Kommunikationsexpert Kaisu Nikki, kaisu.nikki@lskl.fi, t. 040 868 0260
Direktör för kommunikation och påverkan, Juuli Hurskainen, juuli.hurskainen@lskl.fi, t. 050 3533 480