Kuva lasten käsistä, jotka näyttävät peukkua ylös.

Lähes päivittäin törmäämme mediassa nuorten pahoinvointiin. Uutisointi jengiväkivallasta, koulukiusaamisesta ja nuorten pahasta olosta ovat varmasti jossakin muodossa tavoittaneet jokaisen. Kuinka kuulla nuoria itseään ja ottaa väkivaltateema heidän kanssaan puheeksi? Miten ruokkia ihan jokaisen aktiivista toimijuutta väkivaltaa vastaan?

Oman työni näkökulmasta Nuoret väkivaltaa vastaan -hankkeessa (ensijaturvakotienliitto.fi) kannan huolta erityisesti nuorten kokemasta lähisuhdeväkivallasta niin seurustelusuhteissa kuin kotona.

Nuorten kokeman lähisuhdeväkivallan ja turvattomuuden yleisyydestä tulee olla huolissaan. Puheesta kuitenkin puuttuu usein nuorten itsensä näkökulma. Kuten yksi hankkeemme nuorista sanoitti asiasta kysyessäni: ”Ei kyllä tule kovin paljoa vastaan suoraan nuorten näkökulmia. Enemmänkin kerrotaan vain, miten asiat ovat. Aikuisten taholta siis.”

Nuorilla on sanottavaa väkivallasta ja meidän tehtävämme on kuunnella

Nuoret väkivaltaa vastaan -hankkeessa olemme keskittyneet siihen, mitä nuoret ajattelevat ihmissuhteista, turvallisuudesta ja lähisuhdeväkivallasta. Ennaltaehkäisevän väkivaltatyön keskiössä ovat olleet nuorten ideat ja heidän tukemisensa väkivallan vastaisina toimijoina. Toimintaan liittyneiden nuorten tärkein motivaatio on ollut omien kokemusta hyödyntäminen muita nuoria varten, mikä osoittaa, että meillä on myötätuntoisia ja solidaarisia nuoria. Meillä kaikilla nuoria kohtaavilla ammattilaisilla on mahdollisuus kuulla, mitä nuoret ajattelevat turvallisuudesta ja lähisuhdeväkivallasta. Nuoret kertovat kyllä, kun muistamme kysyä.

Tässä kaksi ajankohtaista vinkkiä, joiden avulla jokainen voi kuulla nuorten näkökulmia ja virittää keskustelua nuorten kanssa aiheesta vaikka Lapsen oikeuksien viikolla:

Pysähdy nuorten tekemän Väkivallaton-elokuvan (youtube.fi) ääreen. Kokkolan ensi- ja turvakoti ry:ssä tuotetussa lyhytelokuvassa käsitellään eri lähisuhdeväkivallan muotoja nuorten omista näkökulmista ja kokemuksista käsin. Se on suunnattu nuorilta nuorille, mutta se puhuttelee myös meitä aikuisia niin ammattilaisina kuin vanhempina. Nuorten tarinoiden kuulemisen lisäksi elokuva tarjoaa loistavan keinon käsitellä ihmissuhteita ja lähisuhdeväkivaltaa nuorten kanssa. Lyhytelokuva auttaa pohtimaan, mikä kaikki on väkivaltaa, mistä voi hakea apua ja miten tunnistaa, onko oma käytös seurustelusuhteessa vahingoittavaa.

Tsekkaa, tunnistatko henkisen väkivallan muodot, joita nuoret arjessaan kohtaavat. Yhdessä SETA:n verkkonuorisotalo Loisteen ja vapaaehtoisten nuorten kanssa olemme luoneet henkisen väkivallan kortin (issuu.com) ilmiön tunnistamiseen. Korttiin on listattu nuorten näkökulmasta erilaiset henkisen väkivallan muodot. Se on tärkeä tsekkauslista myös meille aikuisille, että toimimme väkivallattomasti ja nuoria kunnioittavasti.

Nuoret haluavat, että lähisuhdeväkivallasta keskustellaan

Hankkeen ja kehittämistyön aikana olemme kuulleet, kuinka nuorten mielestä turvallisista ihmissuhteista ja lähisuhdeväkivallasta tulisi keskustella kaikkialla: somessa, kouluissa ja kodeissa. Nuoret haluavat lisää tietoa niin seurusteluun liittyvistä tunteista kuin henkisen väkivallan tunnistamisesta kotona.

Jalkautuessamme kouluihin, nuorisotaloille ja tapahtumiin olemme saaneet huomata, ettei meidän tarvitse mennä valmiin tietopaketin kanssa paikalle. Aito halu keskustella, kohdata ja tukea nuorten välistä vertaisoppimista riittää. Kouluvierailuilla paras palaute on tullut hetkistä, jolloin nuori on saanut itse osallistua ja tulla kuulluksi.

Huolipuheen rinnalle kaipaisinkin puhetta siitä, kuinka tärkeitä ja oivaltavia nuoria meillä on! Nuoria, jotka haluavat ja pyytävät tietoa. Nuoria, jotka itse haluavat levittää tietoa muille nuorille, jotta nämä olisivat ihmissuhteissaan turvassa. Nuoria, jotka saattavat ystävän väkivaltatyönpalveluihin tai myöntävät käyttävänsä itse väkivaltaa.

Miten saamme nuorten näkökulman ja toimijuuden osaksi yhteiskunnallista keskustelua nuorista? Ainakin siitä voi aloittaa, että tutustuu nuorten itsensä tuottamiin sisältöihin lähisuhdeväkivallasta ja tutkailee yhdessä nuorten kanssa millaisia ajatuksia ne herättävät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *