Suomalainen kalenteri uudistuu jälleen vuonna 2020. Lapsen oikeuksien päivä katsotaan vuodesta 2020 lukien vakiintuneeksi liputuspäiväksi, mikä tarkoittaa, että sen kohdalle kalentereihin tulee jatkossa lipunkuva. Lapsi- ja perhejärjestöissä iloitaan uudistuksesta kovasti, sillä asian eteen on niissä pyritty vaikuttamaan jo pitkään.
Lapsen oikeuksien päivän matka vakiintuneeksi liputuspäiväksi on ollut pitkä. YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989 ja se tuli kansainvälisesti voimaan vuonna 1990. Suomessa sopimus on ollut voimassa vuodesta 1991. Lapsen oikeuksien sopimus on laintasoinen, ja se koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Sopimus on poikkeuksellisen laaja, kattava ja yksityiskohtainen ihmisoikeussopimus.
Sisäministeriö on vuodesta 2013 lähtien suositellut kansalaisille yleistä liputusta lapsen oikeuksien päivänä. Ilman lipunkuvaa lapsen oikeuksien päivä on ollut suomalaisessa kalenterissa vuodesta 2002.
Lapsen oikeuksien päivä aikajanalla:
- Lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin 20.11.1989
- Mannerheimin Lastensuojeluliitto teki aloitteen lapsen oikeuksien päivän saamiseksi kalentereihin jo 1980-luvulla
- Suomen UNICEF teki uuden aloitteen asiasta vuonna 1999. UNICEFin aiempi aloite lokakuussa vietettävästä lastenpäivästä oli mennyt läpi jo vuonna 1991
- Lapsen oikeuksien päivä saatiin kalentereihin vuonna 2002, jolloin lastenpäivä yhdistettiin tähän
- Lapsijärjestöt Pelastakaa Lasten johdolla tekivät aloitteen sen saamiseksi liputuspäiväksi vuonna 2007
- Lapsen oikeuksien viestintäverkosto aloitti aktiivisen kampanjoinnin liputuspäivän puolesta vuonna 2012
- Lapsiasianeuvottelukunta teki asiasta aloitteen vuonna 2013 tukien lapsijärjestöjen aloitetta
- Vuonna 2013 sisäministeriö määräsi valtion virastot ja laitokset liputtamaan lapsen oikeuksien päivänä
- Suomen UNICEF aloitti liputuksen lapselle sosiaalisessa mediassa vuonna 2014 tavoittaen satoja tuhansia suomalaisia vuosittain. UNICEF on muistuttanut liputuksesta myös TV:ssä ja radiossa
- Myös erilaiset lapsiryhmät ovat aktiivisesti esittäneet lapsen oikeuksien päivää liputuspäiväksi pitkin matkaa
- Liputa lapselle -verkkosivusto perustettiin vuonna 2016. Sivuston kautta mukaan ilmoittautuneiden määrät ovat olleet vuosittain kasvussa
- Vuonna 2020 päivä merkitään kalentereihin vakiintuneena liputuspäivänä
Tänä vuonna lapsen oikeuksien päivän ympärille järjestetään myös ensimmäistä kertaa erityisesti kouluille suunnattu toiminnallinen lapsen oikeuksien viikko (www.lapsenoikeuksienviikko.fi). Lapsen oikeuksien viikon järjestää lapsen oikeuksien viestintäverkosto, jota koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto.
Lapsen oikeuksien viikon perjantaina järjestetään myös kansallinen Lapsi mukaan töihin -päivä (www.lapsimukaantoihin.fi), jonka toteutusta koordinoi lapsiasiavaltuutetun toimisto yhdessä Lastensuojelun keskusliiton sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.
Asiasta kerrottiin kalenteriuudistuksen julkistustilaisuudessa Tiedekulmassa 29.8.2018.
Lue lisää lapsen oikeuksista: https://www.lapsenoikeudet.fi/