Lapset ideoivat lahtelaisessa päiväkodissa maskotin Lapsen oikeuksien viikolle. Heidän ajatustensa ja toiveidensa pohjalta syntynyt persoonallinen olento sai nimekseen Tiuku.
Kuusi pientä ajatustaikuria kokoontui lastentarhanopettajansa Eija Rantasen kanssa pitämiini Ajatusrinki -taidelähtöiseen filosofointiin perustuviin työpajoihin elokuussa. Työpajan alussa kerroin lapsille hieman lapsen oikeuksista ja pian luotavan hahmon tarkoituksesta: Lapsien ideoima hahmo tulisi esiintymään erilaisissa materiaaleissa. Se tulisi kertomaan muillekin lapsille esimerkiksi siitä, millaisia asioita lapsella kuuluu olla (oma nimi, mahdollisuus leikkiä ja käydä koulua jne.) ja muistuttamaan lisäksi siitä, miten lapsia ei saa kohdella.
Hahmon syntymä
”Sillä on kolmionmuotoinen pää!” ”Ja vaaleanpunaiset silmät!” ”Ne silmät on tosi isot.” ”Tavalliset kädet” ”Turkki on sateenkaaren värinen.”
Hahmo syntyi yhdessä ideoiden. Esitin aluksi lapsille maskottihahmon ulkonäköön liittyviä kysymyksiä ja kuvitin lasten ideoita isolle arkille sitä mukaa, kun lapset ammensivat aineksia mielikuvituksestaan.
Jos tiettyyn ulkonäkötekijään liittyen tuli useita keskenään erilaisia toiveita, pysähdyttiin miettimään, löytyisikö jokin sellainen ratkaisu, jossa eri ominaisuudet jotenkin yhdistyisivät tai asiasta sovittiin muulla tavalla. Kaikki saivat olla mukana ja jokaisen näkemys otettiin kokonaisuudessa huomioon.
Piirroshahmo sai hevosenkaltaisen keskivartalon, korvat ja kaviot. Lisäksi sille tuli pyrstö, pieni suu ja iso nenä.
Hahmon ideoinnin jälkeen lapsilla oli oma taidetuokio, jonka aikana he saivat tehtäväkseen miettiä, mitä hahmo voisi syödä ja millä se voisi leikkiä. Se saikin ensimmäisessä työpajassa lahjaksi leluauton ja vesiliukumäen. Lisäksi toivottiin, että sillä olisi noidanhattu ja kynä, jolla se voisi piirtää. Lapset innostuivat piirtämään myös omia hahmoja.
Seuraavalla tapaamiskerralla juttelimme lasten kanssa parin toiminnallisen leikin kautta erilaisuudesta ja samanlaisuudesta. Sen jälkeen lapset saivat tehdä lisää omia hahmoja ja värittää ensimmäisellä kerralla piirtämääni isokokoista piirroshahmoa.
Lastentarhanopettaja Eija Rantanen oli tapaamisten välissä ideoinut lasten kanssa hahmolle kivan nimen, Tiuku. Tällä tapaamiskerralla Tiuku sai lasten piirroksissa paljon kavereita ja sukulaisia. Lisäksi se sai uusia ominaisuuksia ja tavaroita. Sivusimme piirtämisen lomassa jälleen hieman lapsen oikeuksia. Esimerkiksi kun yksi lapsista piirsi Tiukulle äidin ja kaksi siskoa ja kertoi Tiukun isän olevan töissä, tartuin teemaan ja kerroin lyhyesti lapsen oikeudesta perheeseen.
Tiuku tulee tutuksi
Ensimmäisellä tapaamiskerralla syntyneen luonnoskuvan pohjalta viimeistelin valmiin kuvan Tiukusta. Hymysuinen Tiuku tulee jatkossa tutuksi Lastensuojelun Keskusliiton materiaaleissa, joita käytetään Lapsen oikeuksien viikolla. Materiaalin avulla on mahdollista käsitellä lapsen oikeuksia pientenkin kanssa.
Saamme oppia Tiukusta lisää tulevien Lapsen oikeuksien viikkojen aikana. Nyt tiedämme jo sen, mitä lapset ovat kertoneet: Jos Tiuku tulisi kadulla vastaan, niin Tiuku olisi ”suurempi kuin norsu”…”Se on yhtä korkea kuin kirahvi.” Tiukulla on tiukusia, jotka se on saanut äidiltään ja siskoiltaan. Se käy saunassa ja osaa ajaa junaa. Tiuku makoilee eri paikoissa. Sillä on punainen lautta, jolla se voi pötkötellä veneilypaikassa. Lisäksi se makoilee sateenkaaripuiden alla ja pehmeissä ”lempparipilvissä”, jotka leijuvat matalalla. Tiuku tervehtii vilkuttamalla ja sanoo ”Heippa!” ”Moi!” ja ”Nähdään huomenna!”
Ja Tiukunhan me näemmekin varmasti jatkossa monen monta kertaa!