Aina kun lapsia on paikalla, iloinen äänimaisema valtaa koko toimiston. Keväällä, silloin kun etätöiltäni kävin toimistolla, oli hiljaista, kun Pienperheyhdistyksen normaalit ryhmä- ja perhekahvilatoiminnot yhden vanhemman perheille olivat tauolla. Vastapäätä olevan koulun edusta pysyi tyhjänä koko kevään. Korona vaikutti kaikkeen.

Yhden vanhemman perheille suunnattua toimintaa kehitettiin Pienperheyhdistyksessä ulkoilu- ja verkkopainotteiseksi. Silti moni perhe ei halunnut, jaksanut tai ehtinyt verkkotapaamisiin, kodin ylimääräisten askareiden lisäännyttyä mm. etäkoulun ja -töiden vuoksi. Arki sai uudenlaisen muodon. Muuttuvassa tilanteessa, on erityisen tärkeää kuulla lapsia ja aikuisia, sekä vanhoilla että uusilla keinoilla.

Lasta kuullaan toiminnoissa ja kyselyin

Lapsilta kysyttäessä, kommentit ryöpsähtävät hetkessä ilmoille ja silloin olisi hyvä olla kuulemassa ja kirjaamassa ne muistiin. Järjestön toiminnan kannalta parasta palautetta on, kun kuulee lapsen innostuksen, kun hän jo esikoululaisena odottaa kouluun pääsyä, sillä silloin pääsee myös Pienperheyhdistyksen koululaisten päiväleirille, missä ratkotaan viiden päivän ajan arvoituksia ja seikkaillaan eri puolilla kaupunkia. “Sitä ei sitten saa lopettaa”, poika varmisteli vielä. Hän tietää, mitä haluaa ja viihtyy hyvin muiden lasten kanssa.

Pienperheyhdistyksen kyselyssä, joka lähetään kaksi kertaa vuodessa toimintaan osallistuneille, kysyttiin lasten kommentteja toiminnasta. Lapsi sanoi asian lyhyesti: “Kiva, kun on saanut leikkiä.” Usein vanhempi kertoo lapsen puolesta: “Oli ollut hauskaa, ja lapsi oli ollut iloisen pomppiva pois tullessaan”, “On tykännyt, kun on lapsiseuraa ja seikkailua”, “On pitänyt ennen kaikkea lasten ohjaajista.”  Vastaukset lämmittävät, on onnistuttu luomaan hyvä ilmapiiri ja puitteet yhteiselle toiminnalle.

Toimintaa lasten ja nuorten omista lähtökohdista

Leireillä ja muissa tapahtumissa lapset saavat vertaistukea muilta lapsilta. Vaikka perheet ovat erikokoisia, yhden vanhemman perheiden kanssa ei tarvitse selitellä, miksi perheessä ei ole toista vanhempaa, ja se yhdistää. On tärkeää kuunnella lapsia ja nuoria sekä innostaa heitä kertomaan omia mielipiteitään ja esittämään asioita omalla tavallaan.

Painopistepäivillä, sillä aikaa kun vanhemmat keskittyivät vaikuttamisen teemoihin, suunnittelivat ja toteuttivat nuoret ja lapset leirivideon (Youtube.com) omasta näkökulmastaan. Video tehtiin heidän oman kiinnostuksensa pohjalta ja se kertoo hienosti leirin sisällöstä sekä lasten että aikuisten kannalta. Tutuksi tuntemiaan kanavia käyttämällä, syntyy omannäköisiä asioita ja niissä kuuluu lasten ääni!

Lapsille järjestettiin oma verkkoryhmä kevään aikana, mutta kaikkein eniten osallistujia sai kissakahvila, jonne lapset ja aikuiset tulivat lemmikkiensä kanssa joko yhdessä tai erikseen. Kahvilaan voi oman lemmikin puuttuessa ottaa oman pehmoeläimen ja siinä sivussa tuli juteltua muistakin asioista. Lapset saivat kertoa lemmikeistään.

Pienperheyhdistyksen hankkeen, Minullakin on kerrottavaa – harrastuksesta sisältöä ja iloa lapsen elämään (Pienperhe.fi), tarkoituksena on löytää lapselle mieleinen harrastus. Lapsen, ja hänen vanhempansa, kanssa kokeillaan eri esim. eri urheilulajeja ja mietitään vaihtoehtoja. Jami, 10v, on miettinyt asiaa: ”Mun mielestä lasten oikeuksiin kuuluu mun elämässä ainaski pyöräily ja se, että saan käydä koulua ja harrastaa, mitä mä tykkään.”

Jokaisen lapsen ääni kuuluviin

Pienperheyhdistyksen kyselyssä toimintaan osallistuville, varsinaisten yhdistyksen tavoitteiden lisäksi, 69 % vastanneista piti lasten tasa-arvoisia mahdollisuuksia tärkeänä päämääränä. Jokaisen lapsen ääntä pitää kuulla, myös niiden hiljaisempien, jotka eivät luontevasti tuo itseään esiin. Kehitteillä oleva lapsistrategia luo hyvän pohjan sille, että kaikkien lasten mahdollisuudet ja oikeudet toteutuvat laajemmin. Vastaa kyselyyn lasten asemasta ja oikeuksista.

Järjestöissä voi olla monenlaisia tapoja kuunnella lasten ja nuorten mielipiteitä: muistetaan kysyä tapahtumissa, leireillä, järjestetään omia teema- ja vaikuttajaryhmiä, joissa viedään asioita eteenpäin, kannustetaan lapsia ja nuoria ottamaan kantaa ja ilmaisemaan oma mielipide. Korona-aikana, kun monet arjen rutiinit muuttuvat, on entistäkin tärkeämpää pitää perheet mukana, ja kuulla lasten ja nuorten ääntä.

Kysytään lapsilta ja otetaan heidän sanomansa vakavasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *