Lapsen oikeuksien viikolla järjestettiin animaatiotyöpajoja lapsen oikeuksista yhteistyössä Mediakasvatuskeskus Metkan kanssa. Työpaja oli kouluille ilmainen ja toteutettiin yhdessä Metkan ohjaajan kanssa.
Animaatiotyöpajoja pilotoitiin tänä vuonna neljässä koulussa 2-6 luokkalaisille: Hämeenlinnassa, Porvoossa, Mäntsälässä ja Keravalla. Työpajat ohjasi Metkan tapahtumatuottaja Petrus Jauhiainen.
Animaatioiden tavoitteena on nostaa esiin lapsen oikeuksia ja erityisesti lapsen oikeutta osallisuuteen. Osallisuus toteutuu, kun lapsi saa riittävästi tietoa itseään koskevista suunnitelmista ja päätöksistä, voi ilmaista mielipiteensä niistä sekä tulee myös kuulluksi ja voi vaikuttaa niihin. Vaikuttaa voi yhtä lailla oman arkielämän pienissä päätöksissä kuin yhteisiin asioihin vaikkapa lasten parlamentin kautta.
Ennakkotehtävänä oppilaat saivat pohtia erilaisia hetkiä ja tapahtumia koulupäivänä, joissa lasten osallisuus voisi toteutua paremmin. Pohdinnan perusteella piirretyn kuvakäsikirjoituksen pohjalta varsinaisilla työpajatunneilla oppilaat kokosivat ryhmissä pienen kuvausstudion, jossa animaatio voitiin kuvata.
Animaatio kuvattiin stop motion –tekniikalla, ja tyylillisesti pala-animaationa. Animaatio koostui siis paperista ja kartongeista leikatuista hahmoista ja puhekuplista, joita liikuteltiin ryhmän valmistaman taustakuvan päällä. Tuloksena muodostui lyhyitä tarinoita, joissa oppilas- ja opettajahahmot seikkailivat oppilaille tutuissa ympäristöissä – koulun käytävillä, luokkatiloissa, ruokalassa ja pihalla. Jokaiseen animaatioon tallentui oivaltavasti myös kunkin oppilasryhmän pohdintoja siitä, millaista osallisuutta he haluaisivat kouluympäristössään ja –yhteisössään muuttaa tai edistää.
Työpajat toteutettiin pääosin koulujen omilla laitteilla ja tarvikkeilla, jotta opettajille ja luokille jäisi kokonaisvaltaisempi käsitys animaation käyttämisestä työkaluna opetuksessa, sekä pala-animaation ns. askartelulähtöisyydestä – kuinka se on oppimissisältö jo itsessään, ja toisaalta helppoudessaan hyvin tasa-arvoinen ilmaisutapa ja median muoto.
Yhteistyö jatkuu ensi vuonna kouluttajakoulutuksilla ja työpajoilla eri puolilla Suomea.
Hämeenlinnan animaatiot 3lk:
Keravan animaatiot 6-7lk:
Mäntsälän animaatiot 4lk:
Porvoon animaatiot 6lk: