Suora, rehti, vilpitön. Muun muassa näitä määreitä tarjoaa Kielitoimiston sanakirja synonyymeiksi sanalle reilu. Kaveri on reilu, pelikin useimmiten. Jonkun mukaan reiluuden mittarina on se, kuinka reilu olet niille, jotka eivät ole reiluja. Mutta mitä muuta reiluus on, ja mitä on reiluus koulussa? Voiko reiluutta pitää oikeutena?
Oikeudenmukainen opinahjo
Milla Aaltonen Suomen UNICEFISTA kirjoittaa asiantuntijakirjoituksessaan, kuinka uudet opetussuunnitelmat ovat tuoneet lapsen oikeudet kouluarjen ytimeen. Lapsen oikeudet ovat keskeisessä asemassa myös varhaiskasvatussuunnitelmassa.
YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen yleisperiaatteet, kuten syrjimättömyys sekä lapsen oikeus ilmaista mielipiteensä ja tulla kuulluksi ovat vahvasti läsnä näissä suunnitelmissa, samoin esimerkiksi osallisuus ja yhdenvertaisuus on huomioitava kaikessa koulun toiminnassa. Reiluuden rakennusaineita kaikki. Lapsen oikeuksien integroiminen osaksi koulujen ja päiväkotien arkea velvoittaa, mutta tarjoaa myös hienoja mahdollisuuksia.
Odotukset vs todellisuus
Lastensuojelun Keskusliitto toteutti keväällä kyselyn 10–17-vuotiaille lasten asemasta ja toimintaympäristöstä sekä lapsen oikeuksista. Kysely osoittaa, että vaikka lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa melko hyvin, lapset ja nuoret eivät itse vielä tunne oikeuksiaan ja niitä määrittävää lapsen oikeuksien sopimusta riittävän hyvin.
Vain 42 prosenttia lapsista ja nuorista tunnistaa, että omassa koulussa olisi käsitelty lapsen oikeuksien sopimusta, tosin 56 prosenttia vastaajista kuitenkin muisti kuulleensa sopimuksesta joskus jotain kautta. Tietoa siis tarvitaan, niin lapsille mutta myös aikuisille, kasvattajille.
Lapsen oikeuksien viestintäverkosto käynnisti elokuussa Reilu koulu! -kampanjan, joka tuo ala- ja yläkouluihin tietoutta yhdenvertaisuudesta ja haastaa pohtimaan, millaista on reilussa koulussa. Nyt nuo pohdinnat on saatu kuvitettua, kun kampanjan videokilpailuun osallistui 80 upeaa, lasten ja nuorten toteuttamaa videota ala- ja yläkouluista. Tutustumisen arvoiset, oivaltavat toteutukset kertovat niin arkisesta todellisuudesta kuin monista toiveista ja odotuksistakin.
Näin osallistumme!
Lapsen oikeuksien päivää vietetään jälleen 20. marraskuuta ja teemana on yhdenvertaisuus. Lapsen oikeuksien viestintäverkosto kannustaa myös tänä vuonna kaikkia liputtamaan lapsen oikeuksien puolesta. Liputa lapselle -kampanjaan saavat osallistua niin koulut, päiväkodit, kunnat, kaupungit, yritykset, yhteisöt kuin yksityishenkilötkin. Ilmoittaudu siis mukaan sivuillamme, nosta lippu salkoon 20.11. ja jätä samalla omat terveisesi lapsille ja nuorille – reiluille sankareille.
Kirjoituksen otsikko ja väliotsikot on lainattu lasten ja nuorten toteuttamista Reilu koulu! -videoista.