lapsenoikeudet.fi-sivusto sai taannoin viestiä nimimerkiltä Rikkinäinen lapsi. Tämä parikymppinen miehenalku kirjoitti pysähdyttävästi siitä, millaista hänen elämänsä on ollut varhaislapsuudesta tähän päivään saakka. Tässä ote hänen tarinastaan.
“Olin kiusattu koko peruskoulun ajan. Kiusaaminen oli pääasiassa henkistä. Koin myös joskus fyysistä väkivaltaa. Lyömistä, tönimistä ja talvisin lumipesuja. Joskus myös vaatteitani ja kenkiäni heiteltiin eri paikkoihin. Ollessani täysi-ikäisyyden kynnyksellä ja aloitin ammattikoulun, jouduin sielläkin kiusatuksi.
Minusta levitettiin huhuja ja juoruja ympäri kaupunkia ja jouduin jatkuvasti ongelmiin. Sain aivan turhaan huonon maineen ja olen nyt joutunut kantamaan sitä 8 vuotta tähän päivään saakka. Koitin olla näyttämättä kuinka kärsin. Olen joutunut vuosien varrella pilkatuksi, haukutuksi ja syrjityksi huhujen takia. En kykene puolustamaan itseäni enkä kykene puhumaan asioista, että minua uskottaisiin, sillä änkytän.
Koen, että minulla ei ollut lapsuutta ja nuoruutta ollenkaan. Jouduin vain kärsimään, kun kiusaajat tuhosivat elämäni. Kiusaamisen traumoja voisi verrata siihen kuin olisin ollut vakavassa onnettomuudessa ja joudun nyt olemaan halvaantuneena pyörätuolissa. Tällä hetkellä teen surutyötä kiusaamiselle menetetystä elämästä.”
Kiusaaminen on tahallista vahingoittamista, hirveä asia, jonka seurauksia sen uhri joutuu kantamaan pahimmassa tapauksessa koko loppuelämänsä.
Onneksi kiusaamiseen on alettu puuttua viime vuosina yhä järjestelmällisemmin mm. erilaisten kampanjoiden, hankkeiden ja ohjelmien myötä. KiVa Koulu -ohjelma on yhtenä monista tahoista lähtenyt mukaan torjumaan kiusaamista ja sen sivuilla onkin perustietoa kiusaamisesta sekä muun muassa opas vanhemmille. #kannustusryhmä-kampanjassa kiusaamisen ehkäisemisen puolesta puhuu muun muassa presidentti Niinistö. Myös lapsen oikeuksien viestinnän Reilu koulu! -kampanjan oppilaiden tuottamissa videoissa kiusaaminen koulussa oli monen tarinan keskiössä.
On tärkeää, että kiusaamiseen puututaan heti kun se havaitaan – vain tällä tavoin voidaan pysäyttää pahimmillaan elämänmittainen kärsimys. YK:n lapsen oikeuksien pääperiaatteisiin kuuluu, että lapsella on oikeus olla oma itsensä. Ketään ei saa vähätellä tai kiusata esimerkiksi ulkonäön perusteella. Jokaisella lapsella on oikeus kasvaa ja kehittyä omaan tahtiin.