Henkilö pitelee käsissään älypuhelinta. Lapsen oikeudet -logo.

Lukuisat lapset ovat kertoneet, että on tavanomaista saada aikuisilta somessa seksuaalisävytteisiä viestejä ja alastonkuvia. ”Kaikki niitä kuvia saa, se on ihan normaalia.” Edellä kuvattu on seksuaaliväkivaltaa, jota lapsen on yksin hyvin vaikea tunnistaa.

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja tasapainoiseen kasvuun ja kehitykseen. Tätä voidaan tukea antamalla lapsille oikea-aikaista ja tutkittuun tietoon perustuvaa seksuaalikasvatusta jo varhaislapsuudesta alkaen.

Tieto suojaa lasta

Seksuaalikasvatus on tiedon antamista. Se on tietoa lapsen omasta kehosta ja sen toiminnasta, omista rajoista ja niiden suojelemisesta, suostumuksen kysymisestä/antamisesta, tunteista ja niiden ilmaisemisesta, seksuaalisuuden monimuotoisuudesta ja terveydestä. Se on tietoa, jota jokainen lapsi tarvitsee tasapainoiseen ja terveeseen kasvuun. Tieto suojaa lapsia – tiedon lisääntyminen ei lisää heidän riskikäyttäytymistään.

Seksuaalikasvatus ei valmista lasta seksiin tai seksuaalisiin suhteisiin, kuten joskus saatetaan pelätä. Aikuisen ei tule tarkastella lapsen seksuaalisuutta oman seksuaalisuutensa kautta: aikuisen ja lapsen seksuaalisuus ovat eri asioita eivätkä monet aikuisten seksuaalisuuden teemat, kuten seksi, kuulu lapsen seksuaalisuuteen.

Seksuaalikasvatuksessa tulee aina huomioida lapsen ikä- ja kehitystaso. Lapselle ei tarvitse kertoa kaikkea. Usein lyhyt ja todenmukainen vastaus riittää tyydyttämään lapsen tiedonjanon. Lapsi hakee kyllä vastauksen jostakin, jos hän ei sitä vanhemmaltaan saa, mutta tällöin tieto ei välttämättä ole todenmukaista. Jos et osaa vastata lapsen kysymyksiin, kerro se suoraan, mutta lupaa palata asiaan. Etsi tietoa, harjoittele asian sanoittamista ja vastaa lapsen kysymykseen.

Seksuaaliväkivalta netissä

Lasta on myös tärkeää opettaa toimimaan turvallisesti netissä – lapsi ei osaa sitä luonnostaan. Henkilöt, jotka haluavat kohdistaa lapseen seksuaalisia tekoja, ovat siellä missä lapsetkin: pelifoorumeilla, somekanavissa ja viestisovelluksissa. Lapselle voi kertoa, että viesteihin, joissa kehutaan lapsen vartaloa, kysytään seurustelusta tai seksistä tai pyydetään lapselta kuvia, joissa hän on alasti, ei tule vastata ja niistä tulee aina kertoa vanhemmalle.

Seksuaalissävytteinen viestittely tai alastonkuvien pyytäminen lapselta tai niiden lähettäminen lapselle on aina väärin ja laitonta. Lapsi ei voi koskaan antaa suostumusta seksuaalisiin tekoihin aikuisen kanssa. On tärkeää ymmärtää, että lapsen on hyvin vaikeaa, toisinaan mahdotonta, osata tunnistaa häneen kohdistettua seksuaaliväkivaltaa netissä – varsinkaan, jos asiasta ei ole koskaan puhuttu hänen kanssaan. Vaikeneminen ei suojele lasta seksuaaliväkivallalta.

Vanhemman tulee antaa lapselle tietoa omista rajoista ja seksuaalisesta koskemattomuudesta. Opeta, kuuntele, tue ja rohkaise. Muistuta lasta siitä, että sinulle saa kertoa kaikista häntä huolestuttavista asioista. Ole lapselle se turvallinen aikuinen, jonka hän ansaitsee.


  • Pelastakaa Lasten Nettivihjeen materiaalipankista (pelastakaalapset.fi) löytyvä Kohtaa ja kuuntele -opas tarjoaa vanhemmille tietoa lapsen seksuaalikasvatuksen tueksi. Materiaalipankissa on myös paljon muita vanhemmille, ammattilaisille ja lapsille ja nuorille itselleen suunnattuja materiaaleja lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisemiseksi.
  • Lapsen oikeuksien viestinnän teema vuonna 2024 on lapsen oikeus oppimiseen. Lue lisää teemasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *